Πρόγραμμα Equal - Πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών.   23/05/2003 (15:58:18) 

Η ενσωμάτωση των μεταναστών και η προώθηση των πρακτικών στήριξης και αξιοποίησής τους, τόσο για την προαπαιτούμενη κοινωνική συνοχή, όσο και για την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας, αποτελεί θέμα σχετικού συνεδρίου που διοργάνωσε -σήμερα στο ΕΒΕΑ- στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ''Αναπτυξιακής Σύμπραξης Δίκτυο για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή'' το ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ.
    Τα συμπεράσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού, εκτός της παράθεσης και εκτίμησης για την πορεία των πολιτικων ενσωμάτωσης που εφαρμόζονται στη χώρα μας, από τους φορείς της Αναπτυξιακής Σύμπραξης (ΑΣ) θα γίνει και ανταλλαγή εμπειριών με αντίστοιχους διακρατικούς εταίρους (Αγγλια, Γερμανία). Σκοπός είναι να προωθηθούν οι στόχοι που έχουν αναληφθεί από τους παραπάνω, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Equal για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
  Τις εργασίες του συνεδρίου, όπου είναι και συντονιστής της Α.Σ. ( συμμετέχουν φορείς, οργανώσεις, δήμοι, ιδρύματα, μειονοτικές κοινότητες κ.α.), άνοιξε ο κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).
  Στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σημασία του Συνεδρίου και του στόχου που έχουν ΘΈΣΕΙ όλοι για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών στη δεύτερη πατρίδα τους. ''Ως χώρα'', συνέχισε, ''με εκατομμύρια Ελληνες να έχουν δεύτερη πατρίδα τον Καναδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και πολλές ακόμα μακρινές χώρες, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε όλους όσους μας επέλεξαν για νέα χώρα τους''.
  Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση από την Α.Σ, όπως η ίδρυση και λειτουργία των Γραφείων Υποδοχής, η λειτουργία ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου, η παροχή νομικής και κοινωνικής στήριξης κ.α..
    Η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου Σε μήνυμά της προς το Συνέδριο συγχαίρει την ΑΣ για το ''αξιόλογο έργο της'' τόνιζοντας ότι παρόμοιες συμπράξεις αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Equal. Η Ενωμένη Ευρώπη, συνεχίζει, ''θέλει μια ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης σε ένα κοινό χώρο διακίνησης, ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας των πολιτών της''.
    Στην οικοδόμηση της Ευρωπαικής Κοινωνίας αλλά και στον ρόλο της κ.Διαμαντοπούλου σε αυτήν έκανε λόγο ο γγ Διαχείρισης Πόρων του υπουργείου Εργασίας Π.Θεοφανόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη με τον πολιτισμο και την κουλτούρα της οφείλει να γίνει ''εντάσσουσα'' με ολοκληρωμένα μέτρα και πολιτικές για την ανεργία και την απασχόληση. Η πρωτοβουλία Equal αναφέρει ότι καλύπτει ευρύ φάσμα ένταξης και απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως και οι μετανάστες ενώ για τους τελευταίους έχει καταρτιστεί ο ποιοτικός σχεδιασμός αυτων των πολιτικών στους άξονες: παιδεία, ανάπτυξη υποδομών υποδοχής και ένταξης.
   Ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UNICEF Λαμ.Κανελλόπουλος, έκανε αναφορά στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας που ''την έχει καταστήσει χώρα υποδοχής των μεταναστών'' λόγω των γενικότερων οικονομικών ανακατατάξεων και συρράξεων, υπογραμμίζοντας ότι ως χώρα οφείλουμε να διαχειριστούμε αυτό το οξύ πρόβλημα με κυρίαρχο αίτημα την εκπαίδευση η οποία θα αποτελέσει το όχημα για την άρση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού.
   Στην αλλαγή νοοτροπίας εστίασε την προσοχή και ο επικεφαλής της Αποστολής Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς ο οποίος αναφερόμενος σε έρευνα που διενεργήθηκε για την αντιμετώπιση των μεταναστών- προσφύγων σημείωσε ότι οι ηλικίες 16-38 είναι υπερσυντηρητικές απέναντι στο θέμα.
   Επίσης για τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Κέντρου Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων του δήμου Αχαρνών μίλησε ο εκπρόσωπος του Δημου κ.Παπαθανασόπουλος, ενώ ο καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγ.Γετίμης παρουσίασε το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενσωμάτωση των Μεταναστών στην Ελλάδα που εκπονήθηκε από σχετική έρευνα και μελέτη.
   Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους μετανάστες στις αγροτικές εργασίες παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας Χ.Κασίμης. Μεταξύ άλλων και σε έρευνα που έγινε μεταξύ 2000-2002 σε τρεις χαρακτηριστικές ισομεγέθεις πληθυσμιακά περιοχές της χώρας (Ηπειρος, Κορινθία, Κρήτη) όπως είπε, παρατηρήθηκε ανάπτυξη κατά 83% και αντίστοιχη απασχόληση.
   Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το 53% των νοικοκυριών της υπαίθρου απασχολούν μετανάστες και στα αγροτικά νοικοκυριά μετανάστες απασχολεί το 66% και αυτό χωρίς να αντικαθίσταται η απασχόληση των Ελλήνων.