Πρόγραμμα Equal - ''Μέτοικος'' - Πρόσφυγες και Μετανάστες.   (10/07/2003) 15:38:40  

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού ''Μέτοικος'' - Συνεργάστηκαν κοινότητες προσφύγων και μεταναστών από 10 χώρες.

Με την συνεργασία Κοινοτήτων Προσφύγων και Μεταναστών από δέκα χώρες κυκλοφόρησε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) το πρώτο τεύχος του περιοδικού ''Μέτοικος'', στο πλαίσιο της υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος Equal, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Τα θέματα του καλαίσθητου περιοδικού επικεντρώνονται σε ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην χώρα μας με κυριότερο για το πρώτο τεύχος την διαδικασία έκδοσης της πράσινης κάρτας. Επίσης περιλαμβάνονται συνεντεύξεις από πρόσφυγες που ζουν στην χώρα μας καθώς και πληροφορίες για βιβλία και εκδηλώσεις που αφορούν τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών.
    Η ύλη του περιοδικού που γράφεται κυρίως από μετανάστες και πρόσφυγες είναι στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα ενώ περίληψη υπάρχει στα αλβανικά, αραβικά και στα τουρκικά.
     Θα κυκλοφορήσουν ακόμη τρία τεύχη του περιοδικού στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Equal ενώ στόχος είναι, με την ολοκλήρωση της Κοινοτικής αυτής πρωτοβουλίας τον Δεκέμβριο του 2004, το περιοδικό
να αυτοχρηματοδοτηθεί και να μεταβληθεί σε μια κοινωνική επιχείρηση που θα λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση.
    Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος Equal, την ευθύνη του οποίου έχει το Υπουργείο Εργασίας, έχει συσταθεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή στην οποία συμμετέχουν 24 φορείς, μεταξύ των οποίων και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων από την Αττική. Το ΑΠΕ έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου.