Κοινοτικό πρόγραμμα EQUAL - Πρόσφυγες-Μετανάστες-Συνέντευξη Τύπου.   (08/04/2003) 13:55:05  

Σε πλήρη λειτουργία τα Γραφεία υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και το Ηλεκτρονικό Παρατηρήτηριο (www.migrantsingreece.org)-Διανομή ενημερωτικού υλικού σε σχολεία από την ΟΛΜΕ και την UNICEF.

Η ίδρυση και λειτουργία Γραφείων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, η διανομή υλικού με θέμα την καταπολέμηση φαινομένων ξενοφοβίας σε όλα τα σχολεία της Αθήνας, η έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του Κοινοτικού Προγράμματος EQUAL-Forum για την Κοινωνική Συνοχή, όπως έγινε γνωστό σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.
     Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Στριφτός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος, για το οποίο ευχήθηκε να συνεχιστεί και μετά το τέλος του, ώστε οι ξένοι που έρχονται στην πόλη του Μενιδίου να έχουν τις διευκολύνσεις που τους παρέχει το πρόγραμμα.
     Η δημοτική σύμβουλος Αθήνας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου, Κατερίνα Κατριβάνου, αναφέρθηκε στη σημασία των Γραφείων υποδοχής και επισήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αλλοδαπούς που ζητούν τη συνδρομή τους. Επίσης, η κα Κατριβάνου μετέφερε το θερμό χαιρετισμό της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου.
     Στους στόχους του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν 24 φορείς, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ''ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ'' Μαργαρίτα Δεφίγγου. Οπως τόνισε βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Εχει τριετή διάρκεια και έχει ως τελικό στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τα Γραφεία Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων λειτουργούν σήμερα από τους Δήμους Αθηναίων και Μενιδίου καθώς και από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που συμπεριλαμβάνονται στους φορείς του Έργου.
     Τα Γραφεία έχουν στελεχωθεί από προσωπικό που εκπαιδεύθηκε με ευθύνη του ΚΕΚ Έργον και μεταξύ άλλων προσφέρουν νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς και ενημερωτικές υπηρεσίες στους μετανάστες και πρόσφυγες σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς. Η κοινωνική και νομική στήριξη γίνεται από το ΑΠΕ, το Εργατικό Κέντρο και τα Παιδικά Χωρία SOS.
     Επίσης, με πρωτοβουλία της UNICEF, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η παραγωγή και διανομή εντύπων και υλικού με θέμα την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων και Αχαρνών καθώς και σε νηπιαγωγεία.
     Παράλληλα διοργανώθηκαν σεμινάρια και ημερίδες για εκπαιδευτικούς των δημοτικών και νηπιαγωγείων σε συνεργασία με τα γραφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη περαιτέρω εμβάθυνση στους στόχους του προγράμματος και το ξεκίνημα της δημιουργίας δικτύου σχολείων. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η ΟΛΜΕ για τα Γυμνάσια και Λύκεια.
     Στο πλαίσιο του προγράμματος EQUAL έχει επίσης δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη ηλεκτρονική πύλη στο Ιντερνετ (www.migrantsingreece.org). Στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, όπως ονομάζεται η πύλη, υπάρχουν ειδήσεις από την τρέχουσα επικαιρότητα στα ελληνικά και αγγλικά που ενδιαφέρουν τους μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και ενημέρωση για εκδηλώσεις, νομοθεσία και ένα πρακτικό οδηγό με διευθύνσεις και τηλέφωνα.
     Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες από το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (ΙΚΕ) για τη δημιουργία δικτύου αναδόχων εθελοντών καθώς και για την ανάπτυξη ενός μοντέλου ολιστικής παρέμβασης το οποίο θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των Γραφείων Ενημέρωσης των μεταναστών και προσφύγων.
     Ταυτόχρονα όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε ικανοποιητικό βαθμό τις ενέργειες τους σε συνεχή συνεργασία με τους φορείς των μεταναστών και προσφύγων. Έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση καταγραφή και επεξεργασία των προβλημάτων και αναγκών των εργαζομένων της ομάδος στόχου, η συνδικαλιστική παρέμβαση σε χώρους εργασίας, η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, η δημιουργία κέντρου πολυπολιτισμικής δραστηριότητας, η έκδοση περιοδικού κλπ
    Σημειώνεται ότι ρόλο συντονιστή του έργου έχει αναλάβει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΑΠΕ)
    Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Unicef, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, η εταιρίας ELYROS, τα Παιδικά Χωριά SOS, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου Αθηναίων, το ΚΥΠΕΚΟ του Δήμου Αχαρνών, το ΚΕΚ Ακμων, το Εργον ΚΕΚ, το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρήσεων για την κοινωνική συνοχή, το Κέντρο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, η Τεκμωρ κλπ. Επίσης συμμετέχουν το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών, η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας, η Αιθιοπική Κοινότητα Αθήνας και η Ένωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές.