Πρόγραμμα Equal - Μετανάστες -Δράσεις φορέων.   (14/10/2002) 15:18:51  

Στόχος των επιμέρους δράσεων των φορέων η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Η ίδρυση Γραφείων υποδοχής και ενημέρωσης μεταναστών και διαπολιτισμικού κέντρου, η υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την παροχή υποτροφιών, η δημιουργία δικτύου αναδόχων εθελοντών, δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μεταναστών, έκδοση περιοδικών, παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού και των μέσων ενημέρωσης για θέματα που συνδέονται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση τους στην αγορά εργασίας,
συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι 24 φορείς που συμμετέχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα Equal, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
    Όπως ανέφεραν σε σημερινή Ημερίδα εκπρόσωποι όλων των φορέων, βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και κατ' επέκταση η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Στο πλαίσιο της κοινοτικής αυτής πρωτοβουλίας δημιουργήθηκε στην χώρα μας η Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου ''Φόρουμ για την Κοινωνική Συνοχή'' και που έχει ως στόχο την επίλυση προβλημάτων μεταναστών και προσφύγων κυρίως στην περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός και την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.
    Η χρονική διάρκεια του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ.ευρώ είναι τριετής, ενώ ρόλο συντονιστή έχει αναλάβει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).
   Στην σημερινή Ημερίδα ο κάθε ένας από τους φορείς που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα συγκεκριμένα έργα και τις δράσεις που αναλαμβάνει.
    Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Unicef, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, η εταιρίας ELYROS, τα Παιδικά Χωρία SOS, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου Αθηναίων, το ΚΥΠΕΚΟ του Δήμου Αχαρνών, το ΚΕΚ Ακμων, το Εργον ΚΕΚ, το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρήσεων για την κοινωνική συνοχή, το Κέντρο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, η Τεκμωρ κλπ. Επίσης συμμετέχουν το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών, η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας, η Αιθιοπική Κοινότητα Αθήνας, η Ένωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές κλπ.