Πρόγραμμα Equal - Μετανάστες-Πρόσφυγες- Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις των φορέων   14/11/2003

 

Τρία Κέντρα Υποδοχής - Ενημέρωση και μέσω του Διαδικτύου -  Έκδοση περιοδικού - Δίκτυο Σχολείων μερικές από τις δράσεις των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 

Σειρά δράσεων και ενεργειών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την ένταξη των οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας αλλά ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος Equal-Forum για την Κοινωνική Συνοχή.
     Σε λειτουργία βρίσκονται από το πρώτο τρίμηνο του έτους τρία Κέντρα Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων από ισάριθμους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Αχαρνών και της Οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Τα τρία κέντρα δέχονται σε καθημερινή βάση σημαντικό αριθμό οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.
     Μόνο το Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, που ξεκίνησε η λειτουργία του, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει δεχθεί περισσότερα από 630 άτομα. Στα Κέντρα παρέχονται πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα νομιμοποίησης και παραμονής, καθώς και σε θέματα ασφαλιστικά, εργασιακά, υγείας, εκπαιδευτικά κλπ.
     Στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος Equal έχουν δημιουργηθεί και δύο ιστοσελίδες στο Ινερνετ με αντικείμενο θέματα που αφορούν τους μετανάστες. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.migrantsgreece.org οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ειδήσεις από μέσα ενημέρωσης και κυρίως δημοσιεύματα από εφημερίδες που αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση.
     Στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη ιντερνετική πύλη, υπάρχει επίσης ένας πλήρης πρακτικός οδηγός για τις ενώσεις και τις κοινότητες μεταναστών που υπάρχουν στην Ελλάδα, με διευθύνσεις, τηλέφωνα και πρόσωπα με τα οποία μπορεί να επικοινωνήσει ο ενδιαφερόμενος, καθώς και κατάλογος με όλα τα ελληνικά και ξενόγλωσσα ΜΜΕ στην χώρα μας. Υπεύθυνο για την λειτουργία της πύλης είναι το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη.
     Στη δεύτερη ηλεκτρονική διεύθυνση (www.xenophilia.gr) υπάρχουν μεταξύ άλλων πληροφορίες που αφορούν τις δράσεις των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
     Επίσης, με τη συνεργασία Κοινοτήτων Προσφύγων και Μεταναστών, έχουν κυκλοφόρησε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) δύο τεύχη του περιοδικού ''Μέτοικος''. Η ύλη του περιοδικού, που γράφεται κυρίως από μετανάστες και πρόσφυγες, είναι στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα, ενώ περίληψη υπάρχει στα αγγλικά, ρωσικά, αραβικά και τουρκικά. Θα κυκλοφορήσουν ακόμη δύο τεύχη του περιοδικού.
     Το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, από την πλευρά του, έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Σχολείων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στους Δήμους Αθηνών και Αχαρνών (Μενιδίου). Στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Δικτύου των Γυμνασίων πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων στα θέματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ έχει γίνει εφοδιασμός των σχολείων, που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του προγράμματος, με μια μικρή βασική βιβλιογραφία (15-20 βιβλίων) σχετική με τα θέματα του προγράμματος.