Πρόγραμμα Equal - Μετανάστες - Περιοδικό ''Μέτοικος'' - Πρώτο τεύχος   22/09/2003 (16:04:31)   

Με την συνεργασία Κοινοτήτων Προσφύγων και Μεταναστών κυκλοφόρησε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) το δεύτερο τεύχος του περιοδικού ''Μέτοικος'', στο πλαίσιο της υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος Equal, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Τα θέματα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού επικεντρώνονται σε ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην χώρα μας με κυριότερο την αγορά εργασίας. Ενα ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως αναφέρεται στο περιοδικό, σύμφωνα με σχετικές μελέτες το 2015 η Ελλάδα θα έχει πληθυσμό 14,2 εκατ. από τα οποία 3,5 εκατ. θα είναι αλλοδαποί. Επίσης περιλαμβάνονται συνεντεύξεις και άρθρα από πρόσφυγες που ζουν στην χώρα μας για θέματα που σχετίζονται με την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία καθώς και πληροφορίες για βιβλία και εκδηλώσεις που αφορούν τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών.
    Η ύλη του περιοδικού που γράφεται κυρίως από μετανάστες και πρόσφυγες είναι στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα ενώ περίληψη υπάρχει στα αγγλικά, ρωσικά, αραβικά και στα τουρκικά.
     Θα κυκλοφορήσουν ακόμη δύο τεύχη του περιοδικού στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Equal.
    Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος Equal, την ευθύνη του οποίου έχει το Υπουργείο Εργασίας, έχει συσταθεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή στην οποία συμμετέχουν 24 φορείς, μεταξύ των οποίων και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων από την Αττική. Το ΑΠΕ έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου.