Πρόγραμμα EQUAL - Μετανάστες - Πρόσφυγες   (13/06/2002 17:10:31) 

Σειρά ολοκληρωμένων δράσεων και έργων για την αντιμετωπίση του φαινομένου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας - Συμμετέχουν 24 φορείς.

Με την συντονισμένη προσπάθεια 24 φορέων και εκπροσώπων αλλοδαπών κοινοτήτων στην χώρα μας, ξεκινάει από τις αρχές Ιουλίου η δεύτερη και σημαντικότερη φάση της υλοποίησης έργων και δράσεων της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Bασικός στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και κατ’ επέκταση η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Στο πλαίσιο της κοινοτικής αυτής πρωτοβουλίας δημιουργήθηκε στην χώρα μας η Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου ''Φόρουμ για την Κοινωνική Συνοχή'' και που έχει ως στόχο την επίλυση προβλημάτων μεταναστών και προσφύγων κυρίως στην περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός και την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.
     Η χρονική διάρκεια του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ.ευρώ είναι τριετής, ενώ ρόλο συντονιστή έχει αναλάβει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα με την ευκαιρία της έναρξης της δεύτερης φάσης του προγράμματος ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος για την ομαλή ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.
    Ο κάθε ένας από τους 24 φορείς που συμμετέχει στο πρόγραμμα αναλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων στις οποίες περιλαμβάνονται η λειτουργία δομών υποδοχής και υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, όπως μεταξύ άλλων του Παρατηρητηρίου των Μεταναστών'' αλλά και Γραφείων Ενημέρωσης και Υποδοχής με στόχο την νομική στήριξη τους και την ενημέρωση σε θέματα που τους απασχολούν.
     Επίσης προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την παροχή υποτροφιών, τη δημιουργία δικτύου αναδόχων εθελοντών, δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μεταναστών και έκδοση περιοδικών, αντιρατσιστικά πακέτα για τις βαθμίδες της εκπαίδευσης κλπ. Σημαντικές θα είναι και οι παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας καθώς και οι παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης .
    Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Unicef, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, η εταιρίας ELYROS, τα Παιδικά Χωρία SOS, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου Αθηναίων, το ΚΥΠΕΚΟ του Δήμου Αχαρνών, το ΚΕΚ Ακμων, το Εργον ΚΕΚ, το Ιδρυμα Κοινωνικής Εργασίας, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρήσεων για την κοινωνική συνοχή, το Κέντρο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλληλων Κλωστοϋφαντουργίας, η Τεκμωρ κλπ. Επίσης συμμετέχουν το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών, η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας, η Αιθιοπική Κοινότητα Αθήνας, η Ένωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές κλπ.